čtvrtek 29. května 2008

Gospel LAO CHE

Jestem pod dużym wrażeniem najnowszej płyty LAO CHE "Gospel". Muzuka jest niebanalna, ale teksty jeszcze bardziej niebanalne. Możecie posłuchać utworu "Drogi Panie" na stronie, a całej płytki u mnie we Fulneku (dzięki, Anetka), lub w Waszych odtwarzaczach po nabyciu tegoż wydawnictwa. Jak komuś wchodzi taka muza w ucho to polecam zakup. TyTubo tez coś posiada w swoich zasobach.
Gospel zatem ewangelia. Ale pomylił by się ktoś, że to drugi 2Tm 2,3, albo Arka Noego. Choć teksty bogato czerpią z Bibili (wznace są na lekcje j. polskiego) to jest to "Dobra Nowina z pazurem". Pięknie jest to wyrażone na płycie w znaku chrzescijańskiej rybki, która ma płetwę rekina.
Zapraszam do słychania i do wyrażania się o.

pondělí 5. května 2008

Církev je chrámem Ducha svatého

Někdy slyšíme taková slova: toto místo má svého ducha. Nejčastěji ta slova zaznívají ve smyslu: tady je krásná atmosféra, cítíme se tady dobře. Také o kostelích, o chrámech je možné říct například: je tady přítomný duch, toto místo vybízí k modlitbě. Není tak ale vždy. Když jsem byl, tady ve Fulneku, v kostele svatého Josefa, v bývalém kapucínském klášteře, měl jsem pocit, že je to místo už bez svého ducha. Je to chrám, ale lidé se tam už nepřicházejí modlit, nejsou tam bohoslužby. Určitě, jsem rád, že tento kostel je opravený a slouží lidem, ale podle mě tam už není duch, který patří svatému místu.
Nebudu ale mluvit o kostelech z kamenů. Budu mluvit o jiném Chrámě a o jiném Duchu. Církev je chrámem postaveným z živých kamenů. Petr řekl: Přistupujte k Pánu, k živému kameni, a vy sami se staňte živými kameny pro duchovní chrám. Také Pavel používá obraz chrámu, aby lépe ukázal, čím je církev. Efezanům píše: Jste jako budova: jejímiž základy jsou apoštolové a kazatelé mluvící pod vlivem vnuknutí a Kristus Ježíš je nárožní kvádr. V něm je celá stavba spojena a vyrůstá ve svatý chrám v Pánu. V něm i vy jste budováni působením Ducha v Boží příbytek. Církev je Božím příbytkem, chrámem Ducha svatého. To znamená: Duch svatý přebývá v církvi a buduje ji.
Duch působí při budování církve skrze Boží slovo, vždyť vyznáváme, že Duch svatý mluvil ústy proroků, čili Bible je napsaná z inspirace Ducha. Dále, působí skrze svátosti: při každé svátosti vzýváme Ducha svatého, nejčastějším viditelným znamením toho jsou vztáhnuté ruce nebo mazání olejem. Duch svatý buduje církev skrze ctnosti, které nás uschopňují k správnému jednání, a konečně skrze mnoho zvláštních milostí, které se nazývají charismata.
Co o charismatech mluví Pavel? Korinťanům píše: „Každému je dán zvláštní projev Ducha ke společnému prospěchu. Jednomu je skrze Ducha dáno slovo moudrosti, druhému slovo poznání podle téhož Ducha, někomu zase víra v témž duchu, někomu dar uzdravování v jednom a témž duchu, někomu působení mocných činů, dalšímu zase proroctví, jinému rozlišování duchů, někomu dar mluvit v jazycích, jinému dar vykládat, co to znamená. To všechno působí jeden a týž Duch, který uděluje každému zvláštní dar, jak sám chce.“ Pavel vypočítává několik charismat, ale není to úplný seznam. Je jich hodně, ale všechna dává jeden Duch. Všechna charismata Duch svatý dává lidem k růstu jejich víry, a tím k budování církve. I když jsou to dary mimořádné (třeba dar uzdravování), i když jsou dary prosté i skromné, vše by mělo sloužit k růstu společenství. Lidé, kteří jsou obdarovaní těmito charismaty, mají jimi sloužit k užitku církve. Řekl jsem „lidé“, ale spíš řeknu „my všichni“, protože každý z nás má charismata Ducha svatého. Dostali jsme je už ve křtu. Někdo o nich ví, už Duch svatý projevil svou přítomnost v něm, ale jsou takoví, které to nenapadlo, že můžou mít charismata, anebo o nich slyší poprvé. Tak já ještě zopakuji slova svatého Pavla: Každému je dán zvláštní projev Ducha ke společnému prospěchu. Opravdu každému, to znamená také tobě. Můžeš prosit Ducha svatého aby projevil svou přítomnost v tobě. Nevíš jaká charismata máš? Můžeš být hrozně překvapený, vždyť jak Pavel říká: Duch uděluje každému zvláštní dar, jak sám chce. Ale neboj se, toto překvapení bude hezké. Jeho dary jsou pěkné a dobré, a když je používáme, tak rosteme ve víře, zároveň roste církev, a Duch svatý nám přidává dary. Když je zakopáváme, tak tyto dary v nás nemůžou růst.
Pavel nás vybízí: Usilujte o vyšší dary, a ukážu Vám mnohem vzácnější cestu. Po těch slovech Pavel píše hymnus o lásce. Láska je největším darem Ducha svatého. Láska je pravým měřítkem charismat.
Je nutné charismata rozlišovat, zda daný dar opravdu pochází od Ducha svatého. Toto rozlišování je svěřené pastýřům církve, kteří mají za úkol nezhášet oheň Ducha, ale všechno zkoumat a držet se toho, co je dobré.
Ježíš řekl apoštolům: Já budu prosit Otce, a dá vám jiného Přímluvce, aby s vámi zůstal na vždy: Ducha Pravdy. Vy ho znáte, neboť přebývá u vás a bude ve vás. Nenechám vás sirotky. Nebuďme sirotky a prosme o Ducha svatého, o jeho dary, charismata. Prosme, aby nás vedl v našem životě k budování církve – chrámu Ducha svatého. Amen.