neděle 23. března 2008

Já jsem život

- Ó, řekněte nám, ženy, co jste viděly u hrobu!
- Viděly jsme Božího posla, anděla. Teď se on stal strážcem hrobu. Stráže, které povolali velekněží a farizeové se zděsili a klesli jako mrtví. Oni hlídali hrob, ve kterém bylo tělo Ježíše. Teď už ale bílý anděl hlídal hrob, aby ho nám, ženám, ukázal. Abychom měly jednoduchý přístup, odvalil velký kámen. Tak jsme uviděly na vlastní oči, že je hrob prázdný.

Já jsem život – řekl Ježíš během poslední večeře.

- Ó, řekněte nám, ženy, co jste slyšely u hrobu!
- Boží posel, anděl, nám řekl, že ten který byl ukřižovaný je živý. Byl vzkříšen z mrtvých! A teď máme nést tu radostnou zvěst jeho učedníkům.

Syn člověka třetího dne vstane z mrtvých – to již dříve Ježíš předpověděl učedníkům.

- Ó, řekněte nám, ženy, koho jste potkaly cestou, když jste šly od hrobu!
- Potkaly jsme Pána! Ježíš skutečně žije, je vzkříšen z mrtvých, jak řekl. Setkaly jsme se s ním!

Já jsem vzkříšení a život – už dříve Ježíš řekl Martě.

Ó, šťastné ženy, staly jste se Ježíšovými posly, božími anděly, abyste zvěstovaly, že Kristus vstal z mrtvých. My jsme všichni šťastni, neboť jsme byli křtem ponořeni v Krista Ježíše. Byli jsme tedy křtem spolu s ním pohřbeni ve smrt, abychom i my vstoupili na cestu nového života. Neboť Kristus byl vzkříšen z mrtvých slavnou mocí svého Otce.
Křest spojuje každého s nás, věřících, s Kristem. Tedy, jsme spojeni se vším, co se týká Ježíše, také jsme spojeni s jeho smrtí. To, že jsme ponořeni v jeho smrt, znamená, že přijímáme plody jeho smrti. Podstatným plodem jeho smrti je vítězství nad satanem, pramenem zla. To je výborná zpráva pro náš život! Proto se považujme za mrtvé hříchu, čili odhoďme od sebe hřích. Pokračujme tedy cestou nového života a počítejme s tím, že jsme živi pro Boha, když jsme spojeni s Kristem Ježíšem.
V tuto svatou a velikou noc se zřekněme ducha zla a toho co působí. Zřekněme se hříchu. Ať naše „ano“, kterým to potvrdíme, bude vědomé a pravdivé. Ať se to projevuje v našem životě opuštěním toho, co k hříchu láká. Zvítězíme nad satanem a jeho pokušeními, jedině když budeme spojení s Kristem, naším Pánem. Jeho vítězství se stane naším vítězstvím.
Proto, v tuto svatou a velikou noc, vyznáme naši víru. Tuto víru v Otce i Syna i Ducha svatého vyznali naši rodiče při našem křtu. V této víře jsme byli pokřtěni. Ta víra je pro nás cestou, pravdou a životem. Ať to dnešní slovo „věřím“ je potvrzeno naším životem, tím, že postavíme Boha na první místo v pořadníku lásky. Kéž naše „věřím“ je potvrzeno důvěrou Bohu, že to, co On pro nás chce, je tou nejlepší cestou pro náš život.
Kristus je naším životem. Jak se to projevuje? Svatý Pavel píše: „Nežiji už já, ale žije ve mně Kristus. A život který zde nyní žiji, žiji ve víře v Syna Božího.“ Pokračujme Kristem, který je naší cestou. Vyznávejme Krista který je naší pravdou. Žijme Kristem, který je naším životem. Amen.

Žádné komentáře: