středa 6. února 2008

Popeleční středa

Sv. Pavel nám dnes říká: "Hle, teď je to doba příhodná, hle teď je ten den spásy"
Velký půst je dobou milostí, je dobou spásy.Já bych ještě dodal, že je to doba volnosti a radosti.
Máme prostředky, které je dobře využít během velkého postu: modlitba, půst, almužna. Ježíš nám říká, abychom si dávali pozor, aby se tyto prostředky nestaly důvodem naší pýchy. Ony nejsou cílem, ale cestou. Jsou cestou k volnosti ke svobodě. Můžeme se pomocí těchto prostředků vzdálit od toho, co nás přivádí k hříchu. Často dobře víme, co nás oddaluje od Boha a od druhého člověka, co je důvodem, že nám chybí láska k Bohu a druhým.
Půst je, když zkusíme s Boží pomocí očišťovat náš čas, třeba od rozhovorů, které vedou k pomluvě nebo k nářku na všechno kolem nás.
Almužna to není jen věc financí. Almužna je také, když darujeme lidem náš čas, naší lásku, náš úsměv, pochopení, trpělivost.
Modlitba je, když se postavíme v pravdě před Boha, když jeho prosíme, aby nás proměnil, očistil, uzdravil, aby nás zbavil našich hříchů.
Pamatujme na to, že nespasíme sami sebe, tím, že budeme zachovávat všechna postní doporučení. To Bůh nám dává tuto dobu spásy, On je naším Spasitelem.
V evangeliu slyšíme slova: „Když se však postíš ty, pomaž si hlavu a umyj si tvář“. Pomazat si hlavu olejem v Ježíšově době bylo znamením radosti. A voda je symbolem života a čistoty. Velký půst nás vede k radosti a životu, kterým je Zmrtvýchvstalý Ježíš. Když si každé ráno budeme omývat obličej, připomeňme si tuto pravdu.

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

pierwszy raz "posłuchałem"-"poczytałem" kazania po czesku i nawet trafiło... Dzięi Kazimierz!
PS
Proszę o modlitwę bo dziś zaczęły sie w naszej szkole w Lublinie rekolekcje - Witek Wilk i Rafał Nitek... i wszystko jasne!

xTK řekl(a)...

Ciebie prosimy.
Pozdrawiaj Witka i Nitka

Anonymní řekl(a)...

Po drugiej stronie Odry też jest ciekawie. Kapłan nie posypuje głów popiołem, tylko czyni na czole znak krzyża. I tak potem wszyscy siedzą z naznaczonymi popiołem czołami...
Sylka

xTK řekl(a)...

Ja taż jestem po drugiej stronie Odry, niedaleko z resztą od jej źródeł. I też tak czynię.