pátek 1. února 2008

Obraz

"W wielu takich przypowieściach głosił im naukę, o ile mogli ją rozumieć. A bez przypowieści nie przemawiał do nich. Osobno zaś objaśniał wszystko swoim uczniom." (Mk 4, 33-34)

Dlaczego Jezus nie głosił ludziom bez przypowieści?
Jezus swoim słuchaczom, i nam, namalował boże królestwo. Widzimy ziarno, źdźbło i kłos. Widzimy tego człowieka, który bierze sierp, bo już jest pora żniw. Widzimy ziarnko gorczycy, które rośnie. Możemy poczuć siłę bożego królestwa.
Dzisiaj koło siebie mamy tak wiele informacji, dużo wiemy. Ale wiara to nie wiedza. Tak jak zastępom, tak i nam jest potrzebny dzisiaj obraz bożego królestwa. Abyśmy poczuli Boga i Jego sprawy. Abyśmy uwierzyli, a nie tylko wiedzieli. Abyśmy Boga pokochali.


"V mnoha takových podobenstvích k nim mluvil, tak jak mohli rozumět. Bez podobenství k nim nemluvil, ale v soukromí svým učedníkům všecko vykládal." (Mk 4, 33-34)

Proč Ježíš nemluvil k zástupům bez podobenství?
Ježíš svým posluchačům a nám vykreslil boží království. Vidíme to zrno z kterého potom vyrůstá stéblo a klas. Vidíme toho člověka, který bere srp, protože už je doba žně. Vidíme hořčičné zrnko, které vyrůstá ve velkou rostlinu. A můžeme pocítit sílu božího království.
V dnešní době kolem sebe máme tak hodně informací, tak mnoho víme. Víra ale to není věda. Tak jak zástupům, i nám je dnes potřebný obraz božího království. Abychom pocítili Boha, a to, co jemu patři. Abychom uvěřili, a ne jenom věděli. Abychom si Boha zamilovali.

Žádné komentáře: